«Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ» | Αναπαράσταση διαχρονικών τεχνικών παραγωγής ελαιολάδου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022 τα εγκαίνια της διαδραστικής έκθεσης «Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ. Αναπαράσταση διαχρονικών τεχνικών παραγωγής ελαιολάδου με τη χρήση τεχνολογιών Εικονικής (VR) & Επαυξημένης (AR) Πραγματικότητας» στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, το Εργαστήριο Εικόνας Ήχου & Πολιτιστικής Αναπαράστασης του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η ΑΙΓΑΙΟΥ SOLUTIONS.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο κ. Παναγιώτης Χριστόφας, Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού & Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών πολιτιστικών φορέων και συλλόγων, κάτοικοι και καλοκαιρινοί επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για την παρουσίαση της έκθεσης.

Στην έναρξη της εκδήλωσης στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Μουσείου, ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης και αναφέρθηκε στο ιστορικό δημιουργίας της έκθεσης και τις δράσεις για προβολή της ιστορίας της ελιάς στη Λέσβο, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία και τη ζωή των κατοίκων του νησιού.

Ακολούθως ο κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσίασε τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά τεκμήρια που μαρτυρούν τη σημασία της ελιάς για την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού.

Στη συνέχεια ο Καθ. Δημήτρης Παπαγεωργίου παρουσίασε τις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας που δημιουργήθηκαν από το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέσα από τα οποία το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις τεχνικές παραγωγής του ελαιολάδου στη Λέσβο.

Ακολούθησε περιήγηση των συμμετασχόντων της εκδήλωσης στη διαδραστική έκθεση «Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ. Αναπαράσταση διαχρονικών τεχνικών παραγωγής ελαιολάδου με τη χρήση τεχνολογιών Εικονικής (VR) & Επαυξημένης (AR) Πραγματικότητας».

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «ΕΛΙΑ: Μια αναπαράσταση των διαχρονικών τεχνικών παραγωγής ελαιόλαδου στη Λέσβο, με τη χρήση τεχνολογιών Virtual Reality και Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality)», η οποία έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2022, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» της ΓΓΕΤ.

Η έκθεση «Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ. Αναπαράσταση διαχρονικών τεχνικών παραγωγής ελαιολάδου με τη χρήση τεχνολογιών Εικονικής (VR) & Επαυξημένης (AR) Πραγματικότητας»

Η έκθεση «Η ΕΛΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ. Αναπαράσταση διαχρονικών τεχνικών παραγωγής ελαιολάδου με τη χρήση τεχνολογιών Εικονικής (VR) & Επαυξημένης (AR) Πραγματικότητας» αναδεικνύει τον πολιτισμό της ελιάς και την τεχνολογία της επεξεργασίας της για την παραγωγή του ελαιόλαδου που εφαρμόστηκαν μέσα στο πέρασμα του χρόνου στο ελαιόφυτο νησί της Λέσβου. Οι επισκέπτες της έχουν την ευκαιρία μέσα από καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας να εισέρχονται σε ένα διαδραστικό περιβάλλον και με τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης των αντικειμένων να γνωρίζουν τις τεχνικές παραγωγής ελαιολάδου.

Η έκθεση περιλαμβάνει δύο κύριες ενότητες, οι οποίες επικεντρώνονται στον ‘Πολιτισμό της ελιάς’ και την ‘Τεχνολογία της ελιάς’. Η πρώτη ενότητα διακρίνεται σε τέσσερις επιμέρους υποενότητες σχετικά με την φυτό της ελιάς, τα τοπία της Ελιάς στην Λέσβο, με τις ελιές και τους ελαιώνες της. Η ελιά στην τέχνη και τον πολιτισμό, όπως και η γαστρονομία της αποτελούν τις άλλες δύο υποενότητες, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της. Η δεύτερη μεγάλη ενότητα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στην τεχνολογία της ελιάς, ελαιοτριβεία με διαφορετικούς μηχανισμούς παραγωγής ελαιολάδου και διαφορετική περίοδο λειτουργίας τους.

Οι ελαιώνες αποτελούν ξεχωριστό στοιχείο του Λεσβιακού τοπίου, με μεγάλη ιστορία, υψηλή περιβαλλοντική και οικονομική σημασία, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της τοπικής παράδοσης και της ταυτότητας των κατοίκων, κατατάσσοντας την ελιά και το λάδι στα αναγνωρίσιμα στοιχεία της ταυτότητας του νησιού.

Στοιχεία της φυσιολογίας και της προέλευσης του φυτού, η συσχέτιση της γεωμορφολογίας, του κλίματος και της κατανομής των ελαιώνων με τις διάφορες ποικιλίες ελιάς στο νησί, καθώς και οι πολύτιμες ιδιότητες τους, αποτελούν μερικά ακόμη από τα θέματα που πραγματεύεται η εντυπωσιακή έκθεση εικονικής περιήγησης.

Πρόκειται για μια έκθεση που είναι σχεδιασμένη ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών. Ειδικά για ομάδες παιδιών, το Μουσείο οργανώνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες με αντικείμενο την ελιά και την παραγωγή του ελαιολάδου στη Λέσβο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

YouTube