Τα έργα και οι παρεμβάσεις του Δήμου Δυτικής Λέσβου στο περιβάλλον σε ημερίδα του ΥΠ.ΕΝ. στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Οι προσπάθειες του νησιωτικού Δήμου Δυτικής Λέσβου να ανταπεξέλθει στις αρμοδιότητές του αναφορικά με την πρόληψη και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς αναπτύχθηκαν σε ημερίδα σχετικά με την Περιβαλλοντική Ευθύνη, που διοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και φιλοξενήθηκε στο Λόφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου την περασμένη Παρασκευή με τη συμμετοχή όλων των επιπέδων της διοίκησης, επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών.

Ο θεσμός της ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ καθιερώθηκε και στην Ελλάδα (σε εφαρμογή σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας) με το ΠΔ 148/2009, βασίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και ορίζει ότι κάθε φορέας εκμετάλλευσης, του οποίου η δραστηριότητα προκάλεσε περιβαλλοντική ζημία ή άμεση απειλή περιβαλλοντικής ζημίας, είναι οικονομικά υπεύθυνος για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης ή και αποκατάστασής της. Η επίτευξη των παραπάνω μέσω προώθησης χρηματοοικονομικών και άλλων εργαλείων ήταν τα κύρια αντικείμενα συζήτησης της ημερίδας.

Η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη, παρενέβη δίνοντας μια εικόνα των έργων του Δήμου στον τομέα του περιβάλλοντος (διαχείριση αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση αστικών λυμάτων, διαχείριση προστατευόμενων περιοχών, ηλεκτροκίνηση, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και δικτύου δημόσιου φωτισμού). Ταυτόχρονα περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικοί δήμοι εξαιτίας της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησής τους και του ότι η νησιωτικότητα δεν λαμβάνεται υπόψη στο σχεδιασμό των κεντρικών υπηρεσιών. Στη συζήτηση που ακολούθησε θίχτηκαν τα χρόνια περιβαλλοντικά ζητήματα της Λέσβου και οι αδυναμίες τόσο της πολιτείας όσο και των ιδιωτών να τα αντιμετωπίσουν.

Η παρουσία των στελεχών του Δήμου Δυτικής Λέσβου (Δ/νση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Δ/νση Περιβάλλοντος) στο Λόφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ήταν ισχυρή καθότι η ημερίδα συνέπεσε και με την ολοκλήρωση της 9ης συνάντησης συνεργατών και εταίρων του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος «HYDROUSA: Διαχείριση αποθεμάτων νερού με χρήση καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων επανάχρησης για την περιοχή της Μεσογείου», η οποία διεξαγόταν στον ίδιο χώρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

YouTube