Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου/Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού, κλείνοντας το 2022, ολοκληρώνει τις εκδηλώσεις της, αφιέρωμα στα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, με ένα επιστημονικό συνέδριο που θα συζητηθεί. Αντικειμενικός του στόχος, να θέσει γόνιμα ερωτήματα, να προβληματίσει δημιουργικά και να δοθούν απαντήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες σε ιστορικούς προβληματισμούς :
Τέλος Ιωνίας, Ελληνισμού Τέλος;
Τί ακριβώς έγινε τότε με τη συνθήκη της Λωζάνης;
Πως μετά από 100 χρόνια θα σταματήσει αυτή η πληγή να αιμορραγεί;
Πως ο θρήνος θα μετουσιωθεί απόλυτα σε δημιουργία για το αύριο, σήμερα;
Ο Πάνος Γρηγορίου, Καθηγητής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ως πρόεδρος του Συνεδρίου, θα σημάνει την έναρξη εργασιών του, παρουσιάζοντας τις θεματικές που δημιουργούν ερωτήματα και παροτρύνουν σε σκέψη και απαντήσεις.
“1922-2022 Τότε… Σήμερα… & Αύριο…”.
Ο Χρήστος Γιανναράς, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου, γνωστός για την συνέπειά του διανοούμενος, θέτει έναν διαχρονικό προβληματισμό ορμώμενος από την Τότε ιστορική πραγματικότητα στο Σήμερα και Αύριο του Ελληνισμού: «Τέλος Ιωνίας, Ελληνισμού τέλος;».
Ο Στέλιος Περράκης, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, θα φέρει διαύγεια στη θολή ίσως εικόνα μας, για το τυπικό μέρος του παρελθόντος, με προβολή στο σήμερα μιλώντας για τη «Μικρασιατική Καταστροφή και τις συνέπειές της. Από την συνθήκη των Σεβρών (1920) στις συνθήκες της Λωζάννης(1923). Δικαιοπολιτικές ματιές και προβολές στο σήμερα».
Στην συνέχεια, παίρνουν τη σκυτάλη οι μνήμες: στοιχεία του Μικρασιατικού Πολιτισμού, άγνωστη αλληλογραφία εκείνης της εποχής, αρχιτεκτονική, εικόνες, μουσική μας ταξιδεύουν στο Τότε και στο Σήμερα ανοίγοντας δρόμους στο Αύριο:
Η Νάσια Χουρμουζιάδη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, παρουσιάζει την ψηφιακή εφαρμογή που δημιουργήθηκε για την «Προσφυγική Μνήμη».
Ο Στρατής Μπαλάσκας δημοσιογράφος με θέμα «…κι απ’ το θάνατο ακόμα, πιο πικρή είσαι προσφυγιά…», φέρνει στο φως του σήμερα την άγνωστη αλληλογραφία του Νο 26570. Του Σμυρνιού φαρμακοποιού Νέστορα Σαμολαδά, κρατούμενου στα Τάγματα Εργασίας στο Αϊδίνι, με τη γυναίκα του Ευφροσύνη, προσφύγισσα δασκάλα στη Σκάλα Συκαμνιάς Λέσβου. Η Μνήμη μπορεί και πρέπει να είναι καράβι του Τότε στο Σήμερα.
Ο πατέρας Αθανάσιος Γιουσμάς θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Ταξιδεύοντας…» Δικελί, Πέργαμος, Αϊβαλί, Μοσχονήσια, Άσσος. Μαζί του, με αφετηρία το Τότε, θα ταξιδέψουμε στο Σήμερα, σε ένα παρόν που σμίλεψαν, πόνος, μνήμες, συνθήκες, λογοτέχνες, μουσικοί και άνθρωποι απλοί, για ένα αύριο χωρίς σκοτεινές σκιές, καλύτερο, λαμπερό και δημιουργικό.
Το Επιστημονικό αυτό συνέδριο θα ντύσει με μουσικές μνήμες ένας Λέσβιος καλλιτέχνης: ο ταλαντούχος και διακεκριμένος μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής, Μάκης Ψαραδέλλης.
Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι είναι ένα συνέδριο που πρέπει όλοι να παρακολουθήσουμε! Σας προσκαλούμε:
Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενική Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής (Μικράς Ασίας 2), με συνέχεια την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στις 18:00 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής.
Ευχαριστούμε από καρδιάς τους συμμετέχοντες για την πολύτιμη συμβολή τους στις εκδηλώσεις μας σε αυτό το μοναδικό στα χρονικά Επιστημονικό Συνέδριο, που θα γίνει αφορμή να οχυρωθουμε με γνώση έναντι όσων επιβουλεύονται τα νησιά μας, όλοι εμείς συνεχιστές της Ελληνικότητας που αιώνες τώρα ζήσαμε και ζούμε σε αυτήν την ακριτική γωνιά της Πατρίδας μας, σε μια εποχή που πληθαίνουν επικίνδυνα οι πλαστογραφήσεις της Ιστορίας και οι απειλές της εδαφικής τους ακραιότητας.
Αυτό το Επιστημονικό Συνέδριο πραγματοποιείται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Leader Αλιείας της Λέσβου κατόπιν διεκδίκησης και κατάθεσης πρότασης εκ μέρους μας.
Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής τις ευχαριστίες μας στην ΕΤΑΛ, ιδιαιτέρως στον Γενικό Διευθυντή κ Περιμένη Αναστάσιο, για την άψογη συνεργασία και βοήθεια τους.
Εκ μέρους της Περιφερειακής η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού Αναστασία Αντωνέλλη