Παρουσίαση του δίτομου έργου «Ελληνική Εθνική Ταυτότητα στο Αιγαίο (1821-1923). Η περίπτωση της Λέσβου»

Δήμος Δυτικής Λέσβου και το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού του Δήμου, διοργανώνουν μαζί με την εκδοτική εταιρία «ΜΥΘΟΣ ΓΚΡΟΥΠ ΕΠΕ» και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της 8 ης Δεκεμβρίου 1912, ημέρας απελευθέρωσης της Λέσβου, την παρουσίαση του δίτομου έργου «Ελληνική Εθνική Ταυτότητα στο Αιγαίο (1821-1923). Η περίπτωση της Λέσβου».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής.

Ομιλητές θα είναι:

  • Ο Δρ. Ιωάννης Σ. Παπαφλωράτος, νομικός, διεθνολόγος, καθηγητής των στρατιωτικών σχολών και ένας από τους πιο έγκριτους αναλυτές των ελληνοτουρκικών, αλλά και διεθνών σχέσεων.
  • Ο Δρ. Στρατής Αναγνώστου, ιστορικός, συγγραφέας του τόμου «Ελληνική Εθνική Ταυτότητα στο Αιγαίο (1821-1923). Η περίπτωση της Λέσβου»
  • Ο Υποστράτηγος ε.α. Χρήστος Μπολώσης  Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Άγγελος Φωτιάδης Μουζάλας των εκδόσεων «ΜΥΘΟΣ».

Η έκδοση η οποία θα παρουσιαστεί, αποτελεί έργο – σταθμό στη μελέτη και την ανάδειξη της νεότερης ιστορίας της Λέσβου, αλλά συνεκδοχικά και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου που εντάχθηκαν στην Μητέρα – Πατρίδα το 1923 με τη Συνθήκη της Λωζάννης, (όρισε τα σύνορα των κρατών που ισχύουν μέχρι σήμερα). Σήμερα, 200 χρόνια περίπου από την Ελληνική Επανάσταση και 100 περίπου χρόνια από τη Συνθήκη αναλύονται οι διεργασίες εκείνες χάρη στις οποίες παγιώθηκε η Ελληνική Εθνική ταυτότητα στη Λέσβο την περίοδο 1821-1923 και εδραιώθηκε η σύγχρονη ελληνική κρατική υπόσταση.

Παρουσιάζεται η μορφή, οι τρόποι και οι φορείς της μεταλαμπάδευσης της ελληνικής εθνικής ιδεολογίας στον χριστιανικό πληθυσμό της Λέσβου και ο ιδιαίτερος ρόλος της Εκκλησίας, της Εκπαίδευσης, των σωματείων και του ελληνικού υποπροξενείου της Μυτιλήνης στην υλοποίηση του παραπάνω στόχου. Αναλύεται επίσης ο ρόλος και η συμμετοχή της Ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και του εμπορικού κόσμου στον Αγώνα για ενσωμάτωση στον Εθνικό Κορμό.

Παρουσιάζεται η άγνωστη πτυχή της δράσης των Φιλικών της Λέσβου και ο ρόλος τους στον Μεγάλο Αγώνα, το άγνωστο “Τζουλούσι” και οι άγνωστες πτυχές της συμμετοχής των Λεσβίων στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της Ελλάδας.

Ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει σπάνιο αρχειακό υλικό πρακτικών συνεδριάσεων και ονόματα Λέσβιων χορηγών και δωρητών από όλα τα χωριά της Λέσβου που με σημαντικό κίνδυνο της ζωής τους, βοήθησαν οικονομικά στη μετατροπή της Προσωρινής Στρατιωτικής Προσάρτησης το 1912, σε οριστική ενσωμάτωση της Λέσβου στον εθνικό κορμό το 1923.

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Παιδείας και το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου προγραμματίζει ακόμη μια σειρά από εκδηλώσεις και παρεμβάσεις που στόχο έχουν όχι μόνο την προβολή του πολιτισμού της Λέσβου, αλλά και την αξιοποίηση του προς όφελος της ανάπτυξης, του τουρισμού και της οικονομίας της Δυτικής Λέσβου και φυσικά των Δημοτών μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

YouTube