Στους 28 οι διασωθέντες και στους 18 οι νεκροί του ναυαγίου ανατολικά της Λέσβου | Οι ανακοινώσεις

Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στην θαλάσσια περιοχή “ΠΡΟΒΟΣΚΙΔΑ” ανατολικά ν. Λέσβου, που ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται και σήμερα, ανακοινώνεται ότι σήμερα εντοπίστηκαν από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., σε ορεινή περιοχή, τρεις (03) αλλοδαποί (2 άνδρες και 1 γυναίκα).

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί – εντοπιστεί είκοσι οκτώ (28) αλλοδαποί (13 άνδρες και 15 γυναίκες). Παράλληλα, έχουν ανασυρθεί από χθες δεκαοκτώ (18) σοροί (16 γυναίκες, 1 άνδρας και 1 ανήλικο αγόρι).

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ τυχόν εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν με νεότερο δελτίο τύπου.ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ

Για άλλη μια φορά τα νερά του Αιγαίου γίνονται νεκροταφείο δεκάδων ξεριζωμένων, θυμάτων των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Οι πολίτες των νησιών μας, ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να συμβιβαστεί με αυτή τη τραγική κατάσταση, που αποτελεί πλέον, σχεδόν καθημερινή πραγματικότητα για τους κατατρεγμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της οικονομικής εξαθλίωσης που βιώνουν και της εγκληματικής συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την «κανονικότητα» αυτού του θανάτου που προκαλούν η απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ και όσων την συνδιαμορφώνουν,. Εργαλειοποιούν την προσφυγιά και μετανάστευση και κλείνουν τα μάτια στην απάνθρωπη δράση των διακινητών.

Εδώ και τώρα πρέπει να καταργηθεί το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο του εγκλωβισμού και των απελάσεων – επαναπροωθήσεων, ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, που φέρνουν τεράστιους κινδύνους για το λαό και προκαλούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων.

ΛΕΣΒΟΣ 06/10/2022Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

Το σημερινό πολύνεκρο ναυάγιο στη Λέσβο με θύματα γυναίκες και παιδιά, υπενθυμίζει με το πιο τραγικό τρόπο ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δεν «τελείωσε», όπως, ισχυρίζεται η κυβέρνηση και ο κ.Μηταράκης, αλλά συνεχίζει να γεννά τραγωδίες και να προσθέτει νεκρούς στην ήδη μακρά λίστα των απωλειών στα νερά του Αιγαίου.

Η Τουρκία υποχρεούται από τις διεθνείς της δεσμεύσεις, να σταματήσει να εργαλοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες και να εξαρθρώσει επιτέλους τα παράνομα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων, των οποίων η αδίστακτη δράση οδηγεί ανθρώπους στο θάνατο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα το ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρώπης που έχει αναλάβει αυτόβουλα, δίχως να ρωτήσει τον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα εμάς τους κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου και να πιέσει την Ε.Ε για ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που θα προβλέπει αναλογική κατανομή και επανεγκαταστάσεις από τις χώρες εισόδου στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε, με νόμιμες και ασφαλείς οδούς.

Για να σταματήσουμε επιτέλους να θρηνούμε χαμένες ζωές στο Αιγαίο.Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ΚΚΕ

Για τα νέα πολύνεκρα ναυάγια με πρόσφυγες και μετανάστες Κανένας δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την “κανονικότητα” του θανάτου ξεριζωμένων ανθρώπων και την “καθημερινότητα” των πολύνεκρων ναυαγίων, όπως τα πρόσφατα ναυάγια στη Λέσβο και τα Κύθηρα με δεκάδες νεκρούς. Κανένας δεν πρέπει να κλείσει τα μάτια στις αιτίες αυτής της τραγωδίας που γίνονται ακόμη πιο φανερές. Η εργαλειοποίηση των κατατρεγμένων, η επικίνδυνη δράση των διακινητών, τα αιματηρά γεωπολιτικά παζάρια στις πλάτες τους αναπτύσσονται στο έδαφος της άθλιας κι απάνθρωπης ευρωενωσιακής πολιτικής, που έχουν συνδιαμορφώσει και υλοποιούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Εδώ και τώρα πρέπει να καταργηθεί το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο του εγκλωβισμού και των απελάσεων, ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, που φέρνουν τεράστιους κινδύνους για το λαό και προκαλούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων.Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου Ανταρσία στο Αιγαίο

Νέο μεγάλο προσφυγικό κύμα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεριζώνονται από τις εστίες τους στην Αφρική και την Ασία και παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς με την ελπίδα πως θα βρουν καλύτερες συνθήκες ζωής. Η Θέουτα της Ισπανίας, η Λαμπεντούζα της Ιταλίας, οι ανατολικές ακτές της Λέσβου είναι ορισμένα από τα σημεία που χάνονται κάθε χρόνο ανθρώπινες ζωές. Η Μεσόγειος είναι ο υγρός τάφος για χιλιάδες πρόσφυγες.

Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η φτώχεια και η πείνα, δηλαδή ο καπιταλισμός της εποχής μας, δημιουργεί τα προσφυγικά κύματα. Η ρατσιστική πολιτική της «Ευρώπης φρούριο», που την υιοθέτησαν όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις, μαζί με τις κυβερνήσεις όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. ευθύνεται για τους χιλιάδες νεκρούς πρόσφυγες.

Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο εθνικισμός, οι απαγωγές προσφύγων από κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς, τα push back είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα της αντιπροσφυγικής πολιτικής που εφαρμόζεται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου σε Ελλάδα και Τουρκία.Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου Με Πυξίδα τον Πολίτη 

Για πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε τις πολιτικές της Ε.Ε., την υποκρισία της που στέλνει χιλιάδες αθώους ανθρώπους στο θάνατο.

Για πόσο ακόμα θα μετράμε πνιγμένους, άνδρες, γυναίκες, αθώα παιδιά που το μόνο έγκλημα που έκαναν ήταν να αναζητήσουν ένα ανθρώπινο μέλλον!

Για πόσο ακόμα θα επιτρέπουμε το Αιγαίο από θάλασσα ειρήνης να γίνεται υγρός τάφος και πεδίο εγκληματικών επαναπροωθήσεων!

Όχι, καμιά ανοχή σε μια κυβέρνηση που με την υπογραφή της και τη συνενοχή της στέλνει στο θάνατο αθώους και για όσους γλιτώσουν η μόνη της έννοια είναι να χτίζει Βάστριες-φυλακές!

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύεται αδύναμη να θέσει το προσφυγικό στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής και να σταματήσει τα παιχνίδια του Ερντογάν.

Επιλέγει πρακτικές παράνομες και εγκληματικές, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς.

Στηρίζει την απάνθρωπη πολιτική της: στους αποτρεπτικούς κυματισμούς της μισαλλοδοξίας, στις σπασμένες μηχανές του ακραίου εθνικισμού.

Και στις σιωπές…

Στις σιωπές που εύκολα μετατρέπονται σε συναινέσεις σε κάθε καταπάτηση δικαιωμάτων, στην άλωση συνειδήσεων και στον εθισμό στην απανθρωπιά και την καταστολή.

Αν στις κοινωνίες μας επικρατήσει ο «νόμος της σιωπής» για όσα συμβαίνουν στα νερά του Αιγαίου, αύριο δεν θα υπάρχει ίχνος αντίδρασης στα μέτρα που ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση στα εργασιακά, στο χώρο της εκπαίδευσης, στα νοσοκομεία.

Γι’ αυτό ας μιλήσουμε τώρα ας σπάσουμε τη σιωπή ας ακουστούμε παντού πριν είναι αργά!

 Ανδρεαδέλλη Βασιλική
 Ζερβού Μαρία
 Μαλλιαρός Δημήτρης
 Χιωτέλλη Εριφύλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *