Το Α’ Βραβείο του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το Σάρλιτζα | Κ. Μουτζούρης : «Το θέμα μας δεν είναι να κάνουμε μελέτες, είναι να γίνει το κτίριο»

Το α’ βραβείο του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού και τα προσχέδια του έργου «Αξιοποίηση οικοπέδου Σάρλιτζα με δημιουργία Κέντρου Θερμαλισμού και Πολιτιστικού Συγκροτήματος» παρουσιάστηκε από την ομάδα Μελετητών την Παρασκευή 6.1.2023 στο πλαίσιο Σ/Τ που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Παρόντες από την ομάδα των Μελετητών ήταν οι Αρχιτέκτονες-Μηχανικοί: Τασούλης Αντώνης, Ιστατιάδης Θεμιστοκλής, Αποστολόπουλος Γιώργος, Μερτζανίδης Γιώργος, οι οποίοι παρουσίασαν και ανέλυσαν τις ιδέες τους για την αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου.

Από πλευράς Περιφέρειας το παρών έδωσαν η Γενική Διευθύντρια Ανάπτυξης Κα Κουρογέννη η Διευθύντρια Τεχνικών Έργων κα.Τσακίρη και ο Νομικός Σύμβουλος-Δικηγόρος Καλλίας Δημήτριος.

Ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός που έληξε με τον σημαντικό αριθμό των 18 συμμετοχών ενδιαφερομένων Αρχιτεκτονικών Γραφείων εκτός από το πρώτο βραβείο έδωσε ακόμα δύο βραβεία και 5 επαίνους σε ισάριθμες ομάδες Μελετητών με θετική αξιολόγηση.

Στη μικρή εισαγωγή που έκανε ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν μέχρι την ολοκλήρωση του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού και την σύσταση της Επιτροπής Διαγωνισμού όπως προβλέπεται από το νόμο.

«Όταν παραλάβαμε το Σάρλιτζα ,που λίμναζε και καταστρεφόταν, αναρωτηθήκαμε τι θα το κάνουμε. Σκεφτήκαμε και λάβαμε ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να καλέσουμε την Κοινότητα Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών από όλη την Ελλάδα και να τους ακούσουμε τι έχουν να προτείνουν για το εμβληματικό αυτό κτίριο. Και έτσι κάναμε τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό. Αναθέσαμε στον Καθηγητή κ.Μωραίτη να προχωρήσει στην προκήρυξη του Διαγωνισμού.»

Κλείνοντας την εισαγωγή του ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε: «Το θέμα μας δεν είναι να κάνουμε μελέτες, είναι να γίνει το κτίριο. Η πρόκληση είναι να βρεθούν οι Επενδυτές. Υπήρξε τηλεφωνικά ενδιαφέρον από δύο, τους καλέσαμε να έλθουν να δουν από κοντά για τι πρόκειται. Εφ’ όσον υπάρξει πράγματι ενδιαφέρον, θα προχωρήσουμε με Διαγωνισμό , έστω και ένας να είναι ο επενδυτής και θα προσπαθήσουμε να “παντρέψουμε” την ιδέα των Αρχιτεκτόνων του α’ βραβείου με τα δεδομένα του.»

Στο πλαίσιο της Συνέντευξης η ομάδα των Μελετητών παρουσίασε αναλυτικά την προμελέτη για την αξιοποίηση του υφιστάμενου κεντρικού κτιρίου ΣΑΡΛΙΤΖΑ, με συντήρηση, ανακατασκευή, ανάδειξη και λειτουργία ως Πολιτισμικό Κέντρο της περιοχής, με αίθουσα διαλέξεων-εκδηλώσεων ,βιβλιοθήκες , ενώ προβλέπεται πρόσβαση με αμαξίδια σε όλο το κτίριο και χώρος για καφέ.

Τη δημιουργία Κέντρου Θερμαλισμού και Αναζωογόνησης , ένα νέο κτίριο που θέτει νέο διάλογο με την Ιστορία του Σάρλιτζα, προσανατολισμένο στα νέα βιοκλιματικά δεδομένα με 3 αίθρια που θα λειτουργούν ως φυσικά μέσα θέρμανσης και ψύξης και μπορεί να λειτουργήσει και ως μοντέλο βιοκλιματικό για την ευρύτερη περιοχή.

Και την αξιοποίηση- ανάδειξη των Αρχαιοτήτων και ευρημάτων εντός του οικοπέδου που κάθε επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *