Επίσκεψη Μπουρνού στο Γηροκομείο και το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Επίσκεψη στο Μιχαλέλειο Γηροκομείο Πλωμαρίου πραγματοποίησε την Τετάρτη (18/01/2023), ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, όπου συναντήθηκε με τον διευθυντή του ιδρύματος, κ.Στέφανο Σανιδά και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πλωμαρίου, κ.Γιάννη Ξανθούλη.

Από την επίσκεψη στο Μιχαλέλειο Γηροκομείο Πλωμαρίου

Μετά την επίσκεψη στο Μιχαλέλειο, ο Γιάννης Μπουρνούς δήλωσε:

«Είναι η τρίτη φορά που επισκέπτομαι το Μιχαλέλειο τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Δυστυχώς, όσο περνάει ο καιρός, η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δραματική. Κατά τις προηγούμενες επισκέψεις μας, καλέσαμε επανειλημμένα το Δήμο Μυτιλήνης να βρει λύση για την επιβίωση του ιδρύματος. Σήμερα, αντιθέτως, το Μιχαλέλειο συνεχίζει να βρίσκεται στον αέρα, αφού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ακύρωσε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μυτιλήνης για χρηματοδότηση του ιδρύματος, λόγω ελλιπούς τεκμηρίωσης της προγραμματικής σύμβασης που πρότεινε ο Δήμος Μυτιλήνης στη Διοίκηση του γηροκομείου. Αν συνεχιστεί για πολύ αυτό το αδιέξοδο, το Μιχαλέλειο θα κλείσει για ένα συνολικό ποσό υποχρεώσεων που δεν υπερβαίνει τις 70.000 ευρώ. Θεωρώ αδιανόητο να κλείσει ένα ίδρυμα που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο του Πλωμαρίου και του νησιού μας συνολικά, παρέχοντας φροντίδα σε ευάλωτους συμπολίτες μας και εργασία σε συμπολίτισσές μας που εξασκούν με αφοσίωση τα καθήκοντά τους. Τις επόμενες ημέρες θα απευθυνθώ σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία, κάνοντας μια ύστατη έκκληση για εξεύρεση λύσης για τη χρηματοδότηση του ιδρύματος. Όσοι κυβερνητικοί και τοπικοί άρχοντες συνεχίζουν να αδιαφορούν για την τύχη του Μιχαλέλειου, θα είναι υπόλογοι, αν μπει λουκέτο στο ίδρυμα».

Από την επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

«Ώρα μηδέν για τα Κέντρα Υγείας – Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της υπαίθρου»

Στη συνέχεια ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου.

Στη συνάντηση που είχε ο Γιάννης Μπουρνούς με το προσωπικό του Κέντρου Υγείας, οι εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών περιέγραψαν με μελανά χρώματα την πραγματικότητα που βιώνουν σε καθημερινή βάση, προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Πλωμαρίου.

Μετά την επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, ο Γιάννης Μπουρνούς δήλωσε:

«Μετά την προ ημερών επίσκεψή μας στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, επιλέξαμε αυτή τη φορά να επισκεφθούμε το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, για να καταγράψουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα λειτουργίας του. Είναι ένα πολύπαθο Κέντρο Υγείας, τα προβλήματα του οποίου έχουμε φέρει επανειλημμένα στη Βουλή. Η κατάσταση, όμως, σήμερα, αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιλέξει συνειδητά να εγκαταλείψει τα Κέντρα Υγείας στην τύχη τους, αρνούμενη να κάνει προσλήψεις έστω επικουρικού προσωπικού και θέτοντας ξεκάθαρα ως προτεραιότητά της την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων και στον τομέα της υγείας. Οι εργαζόμενοι μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ παραμένουν σε εργασιακή ομηρεία, περιμένοντας κάθε χρόνο την ετήσια ανανέωση της σύμβασής τους, ενώ αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, μετά από επτά χρόνια υπηρεσίας. Τα πληρώματα των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας της Λέσβου αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να μεταφέρουν ασθενείς χωρίς την παρουσία γιατρού, λόγω ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό. Ως αναφορά δε στους γιατρούς, το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου (και κατ’ επέκταση όλη η Νότια Λέσβος) κινδυνεύει να μείνει σε λίγο καιρό χωρίς παιδίατρο (λόγω συνταξιοδότησης του υπάρχοντος), αν δεν υπάρξει εγκαίρως προκήρυξη για την ειδικότητα αυτή. Την ίδια ώρα, το μικροβιολογικό εργαστήριο λειτουργεί μόνο με τεχνολόγους χωρίς ιατρό μικροβιολόγο, ενώ, εδώ και δύο χρόνια, έχουν σταματήσει οι επισκέψεις στο Κέντρο Υγείας από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (πχ ορθοπεδικό, γυναικολόγο, οφθαλμίατρο κ.α.). Εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης μιας δημόσιας δομής υγείας, που εξυπηρετεί όλη τη Νότια Λέσβο. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα απευθυνθώ ξανά μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στο Υπουργείο Υγείας, πιέζοντας για λύσεις στα πολλαπλά προβλήματα των Κέντρων υγείας της Λέσβου. Για όσο καιρό ακόμα βρίσκεται στην εξουσία αυτή η ανάλγητη κυβέρνηση, δεν θα την αφήσουμε να εκθέτει ανενόχλητη σε κινδύνους την υγεία των κατοίκων της υπαίθρου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *