«Γνωρίζω τους Σεισμούς – Μαθαίνω πως να προστατεύομαι» | Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία της Λέσβου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Μετά την πρόσφατη έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Βόρεια Λέσβο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου υλοποιούν πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το σεισμικό κίνδυνο και τα μέτρα αντιμετώπισής του με τίτλο «ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ – ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΙ».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου με στόχο τη γνωριμία τους με το φυσικό φαινόμενο του σεισμού και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση ενός σεισμού.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται την προσομοίωση μεγάλων και καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Η σεισμική τράπεζα έχει τη δυνατότητα προσομοίωσης της σεισμικής κίνησης με βασικό σκοπό την εξοικείωση και εκπαίδευση των μαθητών για τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση σεισμού. Η εμπειρία της σεισμικής κίνησης στη σεισμική τράπεζα και η επαφή με το φαινόμενο του σεισμού συμβάλλει στην αποβολή του αισθήματος πανικού και τη συνειδητοποίηση της ανάγκης σωστής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.

Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα μας υπενθυμίζει ότι η Λέσβος αποτελεί μια από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ελλάδας και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης μαθητών και εκπαιδευτικών σε ζητήματα που συνδέονται με την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Παράλληλα, υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η ΓΝΩΣΗ είναι η καλύτερη μέθοδος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ από τους σεισμούς.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί δωρεάν για όλους του μαθητές της Λέσβου στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι έως 15 Μαρτίου 2023

Για δήλωση συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr , www.lesvosmuseum.gr.

Το Δημοτικό Σχολείο Πέτρας εγκαινίασε το πρόγραμμα

Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 50 μαθητές και εκπαιδευτικοί από το Δημοτικό Σχολείο Πέτρας συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ – ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΙ».

Τα στελέχη του Μουσείου γνώρισαν αρχικά στους μαθητές το φυσικό φαινόμενο του σεισμού καθώς και τα συνοδά φαινόμενα όπως καταπτώσεις βράχων, τσουνάμι, καθιζήσεις κλπ τα οποία είναι φαινόμενα που συνδέονται με τους σεισμούς που πολλές φορές είναι πιο καταστροφικές και από τους ίδιους τους σεισμούς.

Τα παιδιά ανακάλυψαν πληροφορίες για τους σεισμούς, ρήγματα, ενημερώθηκαν για το σεισμολογικό σταθμό Σιγρίου, παρατήρησαν την καταγραφή σεισμικών δονήσεων σε πραγματικό χρόνο που καταγράφονται στο σεισμογράφο του Μουσείου και δημιούργησαν ένα δικό τους σεισμό.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους συμμετείχαν στη συνέχεια στη βιωματική δραστηριότητα στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και βίωσαν καταστροφικούς σεισμούς από όλο τον κόσμο ενώ παράλληλα εφάρμοσαν τα μέτρα προστασίας και προετοιμάστηκαν για την περίπτωση ενός σεισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *