Δυναμικό «παρών» των πολιτών στη συγκέντρωση για το ΚΥ Πολιχνίτου

Δυναμικό παρών έδωσαν σήμερα το πρωί οι κάτοικοι, οι αιρετοί και οι συνδικαλιστές στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στήριξης του Κέντρου Υγείας κατάφερε να συγκεντρώσει μερικές από τις ελλείψεις τις οποίες και αναφέρει

  • Έλλειψη μόνιμων γιατρών επιμελητών για να καλύπτονται πλήρως τα πρωινα και οι εφημερίες
  • Έλλειψη σε αγροτικούς γιατρούς για να καλύπτονται όλες οι βάρδιες
  • Έλλειψη σε μόνιμο παιδίατρο
  • Έλλειψη σε ακτινολόγο και δεν υπάρχει πλήρης εργαστηριακός έλεγχος
  • Δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες από οδηγούς ασθενοφόρων

Σημαντική υποσημείωση σε όλα τα παραπάνω είναι ότι πολλοί από τους εργαζόμενους που δουλεύουν τώρα στο κέντρο υγείας είναι με συμβάσεις εγρασίας και όχι με μόνιμη απασχόληση γνωρίζοντας τις διαδικασίες επαναπρόσληψή τους πόσο καθυστερούν.

Για τις ελλείψεις και τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Πολιχνίτου, η Ένωση Ιατρών του ΕΣΥ Λέσβου αναφέρει ότι από τύχη τόσα χρόνια δεν έχουμε θρηνήσει και άλλες απώλεις στην περιοχή

Αναλυτικά η ανακοίνωση :

Το δυστυχές γεγονός του θανάτου βρέφους 8 μηνών στον Πολιχνίτο ανέδειξε με τον χειρότερο τρόπο για άλλη μια φορά το ζήτημα της έλλειψης οδηγών ασθενοφόρων. Θα ήταν ένα μακάβριο παιχνίδι εντυπώσεων να ισχυριστεί κανείς ότι με το συγκεκριμένο περιστατικό τα πράγματα θα είχαν πάει διαφορετικά αν κατά τη διάρκεια εξέλιξης των γεγονότων υπήρχε βάρδια οδηγού στο κέντρο υγείας Πολιχνίτου. Παρολαυτά μετά το γεγονός αυτό η τοπική κοινωνία ήρθε αντιμέτωπη με το δεδομένο ότι λόγω ελλείψεων πληρωμάτων ασθενοφόρων ανά πάσα στιγμή η έκβαση ενός επείγοντος περιστατικού μπορεί να μετατραπεί σε μια άνιση μάχη με τον χρόνο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν «τύχη» που τόσα χρόνια δεν θρηνήσαμε άλλες απώλειες από τέτοιες ελλείψεις στην πολύπαθη περιοχή του Πολιχνίτου ενώ εγκρίνονταν μετακινήσεις οδηγών προς το Νοσοκομείο ενώ από την άλλη «φρόντιζαν» για την παράνομη ανέγερση Ναού εντός του ΚΥ.

Το ζήτημα της υποστελέχωσης δεν εξαντλείται ούτε στους οδηγούς και τα πληρώματα ασθενοφόρων, ούτε στο ΚΥ Πολιχνίτου. Όλα τα ΚΥ και το νοσομείο του νησιού αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε διάφορες ειδικότητες. Αλλά και σε όλη την χώρα η κατάσταση είναι αντίστοιχη. Το ψήφισμα αυτό γράφεται μερικές εβδομάδες έπειτα από τον θάνατο παιδιού που για να βρει ΜΕΘ διακομίστηκε με ασθενοφόρο από τα Γρεβενά στο Ρίο. Επίσης το ζήτημα της υποστελέχωσης δεν είναι καινούριο και πρόσκαιρο αλλά είναι χρόνιο. Δένει με το ευρύτερο πλαίσιο της μετατροπής της περίθαλψης σε εμπόρευμα, του ασθενή σε πελάτη και των γιατρών (ειδικότερα των νέων) και του υγειονομικού προσωπικού σε σκλάβους . Το τζογάρισμα λοιπόν με την υγεία του λαού είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ όλων των κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ «σεντράρει» με τη ρύθμιση για τα περιβόητα DRGs ΝΔ «σκοράρει» με τον νέο νόμο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη) για να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας. Αυτό φάνηκε γλαφυρά και κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Η μόνη αποτελεσματική απάντηση στην επίθεση που δέχεται το δικαίωμα των κατοίκων της Λέσβου στην υγεία και τα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών και των εργαζομένων στον χώρο της υγείας μπορεί να είναι η μαχητική κινητοποίηση των κατοίκων του νησιού και των φορέων οργάνωσης των εργαζομένων για να απαιτήσουμε:

  • Κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων και προκήρυξη νέων ΜΟΝΙΜΩΝ θέσεων για όλες τις ειδικότητες (ειδικοί, ειδικευόμενοι, αγροτικοί γιατροί, διασώστες, οδηγοί ασθενοφόρων, νοσηλευτές, τεχνικοί εργαστηρίων κλπ) στα ΚΥ και το ΓΝΜ Βοστάνειο στο ύψος των υγειονομικών αναγκών του νησιού.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Ανατροπή του πρόσφατου νόμου που καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *