Γιάννης Μπουρνούς | «Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη διάλυση των Τοπικών Κοινοτήτων»

Με συμπληρωματική διάταξη για την εκλογή Προέδρων Κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διά του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Βορίδη, ολοκληρώνει την κατάργηση των αυτόνομων συνδυασμών για τις Τοπικές Κοινότητες και της δημοκρατικής εκλογής Προέδρων και Τοπικών Συμβουλίων.

Περιφρονούν και απορρίπτουν τις χιλιάδες διαμαρτυρίες από όλη την Ελλάδα για την επαναφορά της δημοκρατικής εκλογής Συμβουλίων και Προέδρων στις Κοινότητες. Με το νόμο του «Κλεισθένη» (4555/2018) η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς συντοπίτες μας (νέους και παλιούς αυτοδιοικητικούς), να συγκροτήσουν ευρύτατους δημοκρατικούς συνδυασμούς στις κοινότητές τους, ανεξάρτητους από την υποχρεωτική ένταξη στους συνδυασμούς των υποψηφίων Δημάρχων. Οι δε δημότες απέκτησαν το δικαίωμα να ψηφίζουν Πρόεδρο και Συμβούλιο για την κοινότητά τους, όποιους και όποιες έκριναν καλύτερους για το χωριό και την πόλη τους.

Αλλά η αυταρχική και αντιδημοκρατική πολιτική της ΝΔ δεν ανέχεται εκπροσώπους που «ενοχλούν» τη συγκεντρωτική διακυβέρνηση επιβολής αντικοινωνικών μέτρων στους πολίτες.

Ακόμα ένας λόγος (μεταξύ πάρα πολλών άλλων), να καταψηφιστεί η ΝΔ στις εθνικές εκλογές, ώστε η νέα, προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – όπως έχει δεσμευτεί επανειλημμένα ο Αλέξης Τσίπρας – να αποκαταστήσει τη δημοκρατική εκλογή των Συμβουλίων και Προέδρων στις Κοινότητες, με αρμοδιότητες και πόρους (στο πλαίσιο της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης), για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα πολλαπλά προβλήματα συνθηκών διαβίωσης των δημοτών.

Όσο για τις φήμες που διαδίδονταν στη Λέσβο από κύκλους της ΝΔ, για δήθεν μερική αποκατάσταση της δημοκρατικής εκλογής των Συμβουλίων Κοινοτήτων, αποδείχθηκαν παραπλανητικές, που στόχο είχαν να καθησυχάσουν προσωρινά τους διαμαρτυρόμενους Προέδρους.

Παρεμβαίνουμε για ακόμα μια φορά για το θέμα αυτό και ζητάμε από την απερχόμενη κυβέρνηση, έστω και τώρα, να σεβαστεί το αυτονόητο αίτημα του Πανελλαδικού και των Τοπικών Δικτύων Κοινοτήτων. Κι αν δεν το κάνει αυτή, θα το πράξουμε σύντομα εμείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *