Το «Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου» για την κατάργηση των Αυτόνομων Συνδυασμών για τις Κοινότητες

Επιμένει η Κυβέρνηση στην υποβάθμιση των Χωριών με την κατάργηση των Αυτόνομων Συνδυασμών για τις Κοινότητες, ακόμα και μερικές εβδομάδες πριν τη λήξη της θητείας της.

-Παρά την ομόθυμη διεκδίκηση του Πανελλαδικού Δικτύου Κοινοτήτων, η κυβερνητική παράταξη ακόμα μια φορά επέμεινε στην κατάργηση των αυτόνομων συνδυασμών για τις Κοινότητες, κατά την ψήφιση του νόμου 5043 ( ΦΕΚ 91-Α’ 13-4-2023), που περιλαμβάνει αμφιλεγόμενες και αντιδημοκρατικές διατάξεις για την τοπική αυτοδιοίκηση. Οκτώ μήνες πριν τη λήξη της θητείας των Προέδρων Κοινοτήτων, συνεχίζοντας το ράβε-ξήλωνε, επανέφερε για την τρέχουσα περίοδο την έμμεση εκλογή Προέδρων Κοινοτήτων από τα Συμβούλια , σε όσες Κοινότητες δεν υπήρξε πλειοψηφία συνδυασμού με πάνω από 50%, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις εκ των υστέρων αλλοιώσεις του Κλεισθένη.

Για την επόμενη δημοτική περίοδο 2023-2026:

  • . Όλοι οι υποψήφιοι για τα Συμβούλια Κοινοτήτων θα είναι υποχρεωτικά ενταγμένοι στους Συνδυασμούς των υποψηφίων Δημάρχων.
  • Συγχωριανοί μας όλων των παρατάξεων και προτιμήσεων, χάνουν το δημοκρατικό δικαίωμα να εκλέγουν στα Χωριά τους Πρόεδρο και Συμβούλιο όποιους εκείνοι θέλουν ( όπως στις εκλογές του 2019), αφού με τον νέο νόμο η κυβέρνηση τους βάζει  στο εκβιαστικό δίλλημα να επιλέξουν Δήμαρχο και Συμβούλιο Κοινότητας, από το ίδιο Συνδυασμό!
  • Καταργεί τα πενταμελή συμβούλια Κοινοτήτων και τα υποβιβάζει σε τριμελή σε όλα τα Χωριά από 201 έως 2000 κατοίκους, ενώ στα Χωριά κάτω από 200 κατοίκους προβλέπει μόνο Πρόεδρο χωρίς συμβούλιο. Ο Πρόεδρος θα εκλέγεται από τον δημαρχιακό συνδυασμό που θα πλειοψηφεί σε κάθε Κοινότητα.
  • Στις Κοινότητες με πάνω από 2001 κατοίκους επιβάλει, το 60% των συμβούλων και ο Πρόεδρος Κοινότητας να είναι από τον Συνδυασμό όποιου τελικά εκλεγεί Δήμαρχος. Δεν θα μετρά δηλαδή η ψήφος των Δημοτών κάθε Χωριού για την εκλογή Προέδρου και Συμβουλίου της Κοινότητας, αλλά  δυστυχώς  θα ορίζονται στην πλειοψηφία κατά 60%, όποιοι θα είναι στο ψηφοδέλτιο του Δημάρχου, ανεξάρτητα αν στο χωριό τους μειοψήφησαν !!!
  • -Εφόσον οι Πρόεδροι Κοινοτήτων θα ανήκουν στις δημαρχιακές παρατάξεις, παύονται αν διαγραφούν από τη δημοτική τους παράταξη, σύμφωνα με τη νομολογία για εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων σε Συμβούλια και Επιτροπές. Επομένως κάθε Πρόεδρος που θα γίνεται ενοχλητικός, λόγω διεκδίκησης λύσεων προβλημάτων Συγχωριανών του, μπορεί να καθαιρεθεί!
  • Ακριβώς για να επιβληθούν τα  παραπάνω, καταργήθηκαν οι αυτόνομοι συνδυασμοί εκλογής Συμβούλιων των Κοινοτήτων και όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι ή Σύμβουλοι,  θα πρέπει θέλοντας και μη, να υπηρετήσουν τους δημαρχιακούς συνδυασμούς.
  • —Με  βεβαιότητα οι διατάξεις  που επιβάλει η Κυβέρνηση , θα απομακρύνουν από τις Κοινότητεςκαι τους Δήμους πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη  με εμπειρία θητειών, αλλά και εκλεγμένους πρώτη φορά με τα αυτόνομα ψηφοδέλτια στις Δημοτικές Εκλογές του 2019, που αγωνίζονται καθημερινά για τα προβλήματα των Συγχωριανών τους και αντιστέκονται στον μαρασμό των Χωριών μας. Αρχές και Δημότες, επιφορτίζουν με ευθύνες τους Προέδρους Κοινοτήτων για κάθε έλλειψη, ζημιά ή ανάγκη. Πως οι Πρόεδροι θα ανταποκριθούν, χωρίς ευρύτερη στήριξη, χωρίς συμμετοχή στις αποφάσεις για διαχείριση πόρων και άσκηση τοπικών αρμοδιοτήτων, στα πλαίσια της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης ?
  • —Ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21 ης Μαΐου 2023, καλούμε τα άλλα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη δημόσια θέση και να ψηφίσουν στην νέα Βουλή που θα προκύψει, υπέρ της επαναφοράς των Αυτόνομων Συνδυασμών  για τις Κοινότητες, μαζί με διάθεση πόρων του δημοτικού προϋπολογισμού για αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας των Συγχωριανών μας και άσκηση τοπικών αρμοδιοτήτων, σαν στοιχειώδη μέτρα για να μην εγκαταλείπονται τα Χωριά μας. Να πάρουν ξεκάθαρη δημόσια θέση για την κατάργηση όλων των αντιδημοκρατικών διατάξεων στην λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε οι Δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, να γίνουν χωρίς εκβιαστικά διλλήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *