Επίσκεψη – Αυτοψία στη Λιμνοδεξαμενή του Βαφειού

Η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη, συνοδευόμενη από τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, πραγματοποίησαν νέα επίσκεψη-αυτοψία στη Λιμνοδεξαμενή του Βαφειού, διαπιστώνοντας τις συνεχείς ανάγκες σε παρεμβάσεις.

Κατά τις προηγούμενες αρδευτικές περιόδους, τα προβλήματα που προκαλούνταν στα αντλητικά συγκροτήματα του αντλιοστασίου της λιμνοδεξαμενής ήταν πολλά. Ειδικότερα, εξαιτίας της φθοράς της σίτας-φίλτρου στον αγωγό που οδηγεί το νερό από τον ταμιευτήρα στο αντλιοστάσιο, διοχετεύονταν ψάρια στα αντλητικά συγκροτήματα με αποτέλεσμα την εμπλοκή τους στις συχνές διακοπές του αρδευτικού δικτύου. Φέτος, πριν ξεκινήσει η πλήρωση του ταμιευτήρα, εκμεταλλευόμενος την ιδιαίτερα χαμηλή στάθμη νερού εξαιτίας της απουσίας βροχοπτώσεων, ο Δήμος προχώρησε στην εγκατάσταση ειδικής σίτας στον αγωγό για την αποτροπή εισόδου ψαριών.

Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι αρμόδιες Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Προγραμματισμού του Δήμου, εκμεταλλευόμενες την Πρόσκληση του υπομέτρου 4.3 «Στήριξη για επενδύσεις σε υποδομές που συνδέονται με την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό ή την προσαρμογή της γεωργίας και της δασοκομίας», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022, έχουν καταθέσει πρόταση ενεργειακής αναβάθμισης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού με:

· Ηλεκτρικό πίνακα οδήγησης των αντλιών

· Σύστημα ρύθμισης στροφών

· Σύστημα ελέγχου των αντλιών

Ωστόσο, η λιμνοδεξαμενή αντιμετωπίζει το χρόνιο πρόβλημα της στεγανότητας λόγω της αποκόλλησης των ειδικών μεμβρανών, το οποίο σταδιακά επιδεινώνεται μειώνοντας σημαντικά την ικανότητα συγκράτησης νερού. Παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες ή παρεμβάσεις που γίνονται για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, είναι ξεκάθαρο πως το κόστος μίας πραγματικά καθοριστικής παρέμβασης στη Λιμνοδεξαμενή του Βαφειού, δεν μπορεί να καλυφθεί από τις δυνάμεις του Δήμου. Και πλέον η δημοτική αρχή μπαίνει στη διαδικασία οριστικής διευθέτησης της Λιμενοδεξαμενής με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από Πρόγραμμα για το έργο της πλήρους αποκατάστασής της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *