Μήνυμα Περιφερειάρχη Β.Α. και Διευθυντή Π.Ε. Λέσβου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Με την ευκαιρία της ενάρξεως του νέου σχολικού έτους, σήμερα Δευτέρα 12.9.2022 η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου βρέθηκε κοντά στους μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους Εκπαιδευτικούς.

Τον Περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη εκπροσώπησε στον καθιερωμένο Αγιασμό στο 6 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης ο Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού, Βιομηχανίας και Ενέργειας Παναγιώτης Χριστόφας.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης με αφορμή τη σημερινή ημέρα έναρξης του νέου κύκλου μάθησης και γνώσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ημέρα της έναρξης του νέου σχολικού έτους κάθε χρόνο σηματοδοτεί για τον κάθε μαθητή και μαθήτρια , για κάθε εκπαιδευτικό , ένα νέο ταξίδι στην εμπειρία της μάθησης, «γεμάτο περιπέτειες και γνώσεις», μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των μαθημάτων στο τέλος του έτους. Τότε η εκλεκτή συγκίνηση στο πνεύμα και το σώμα, οι προκλήσεις, οι προσπάθειες και μικρές νίκες , θα σας φέρουν στον προορισμό, την Ιθάκη του καθενός εξ`υμών. Εμείς ως Περιφερειακή Αρχή έχουμε ως ύψιστο καθήκον να υποστηρίξουμε και να διασφαλίσουμε το ταξίδι σας μέχρι να φθάσετε στο προορισμό σας , δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αποτελεσματική Εκπαίδευση, Παιδεία και Μόρφωση, όπως πράττουμε άλλωστε εξ`αρχής της θητείας μας. Εύχομαι σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά

Ο Αντιπεριφερειάρχης  Νομού Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα για το Βόρειο  Αιγαίο Πανάγος Κουφέλος, για τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινάει για χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στέλνει τις ευχές του με την ακόλουθη δήλωση:

«Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς χτύπησε και μια χρονιά γεμάτη όνειρα και προσδοκίες ξεκινάει! Η μελέτη είναι εκείνη που διαμορφώνει την προσωπικότητα και το χαρακτήρα μας. Εσείς, η αυριανή γενιά, είστε εσείς που χτίζετε το μέλλον του τόπου μας, συμβάλλετε  στη γνώση, μας  κάνετε περήφανους! Να επιδιώκετε την αριστεία και να απολαμβάνετε κάθε στιγμή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο δρόμος για την πρόοδο ξεκινάει. Απολαύστε το ταξίδι με σεβασμό στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς για τις  θυσίες που υφίστανται.Τα δικά σας «θέλω» και τα δικά σας όνειρα καθοδηγούν όλους μας και είναι η κινητήριος δύναμη ! Μέχρι τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα και οι προσπάθειες σας να λάβουν σάρκα και οστά μέσα από την καταξίωση σας στην κοινωνία, είμαστε  εδώ και θα είμαστε εδώ για να ακούσουμε τους προβληματισμούς σας και με αγάπη, φροντίδα και κατανόηση να προσφέρουμε λύσεις. Η επικοινωνία μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών, μαθητών και τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αμφίδρομη. Εσείς διδάσκεστε και μαθαίνετε και όλοι εμείς μαθαίνουμε από σας. Είσθε μια γενιά που έχει άπειρη πληροφορία. Μην μείνετε σ ‘αυτήν. Μετατρέψτε αυτή την πληροφορία σε γνώση. Κάνετε την γνώση σοφία, πνεύμα! Βασιζόμαστε σε σας είστε η ελπίδα και το μέλλον του τόπου μας! Καλή σχολική χρονιά με αισιοδοξία, προκοπή  και ανοιχτούς ορίζοντες. Καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς και γονείς».

Ο Διευθυντής της Π.Ε. Λέσβου για τη νέα σχολική χρονιά 2022-2023

Αγαπητές μας μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές, συνάδελφοι εκπαιδευτικοί και γονείς,

Η σημερινή μέρα, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές, πολύτιμες, συγκινητικές και αξεπέραστες τελετές της μαθησιακής, κοινωνικής και πολιτιστικής προαγωγής της οργανωμένης κοινωνίας μας,  μέσα από την οποία στο παρελθόν ή τώρα έχουμε  όλοι διαβεί, ζήσει και βιώσει, μέχρι και στην τελευταία ικμάδα του μυαλού μας, της προσωπικής μας διαδρομής και της ψυχής μας, και που όλοι χωρίς αμφιβολία θυμόμαστε με αγάπη, σεβασμό και νοσταλγία: Την έναρξη μιας νέας σχολικής χρόνιας.

Κι όσο κι αν κάποιος θα μπορούσε να πει πως είναι μια συνεχής, αδιάλειπτη, καθιερωμένη και αναγκαία διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε χρονιά στις αρχές του φθινοπώρου μετά από την ραστώνη και την ανεμελιά του καλοκαιριού, έχοντας τόσα πολλά χρόνια στην εκπαίδευση και στα σχολεία,  μπορώ να πω με βεβαιότητα, πως για όλους μας είναι πάντα κάτι διαφορετικό και θα έλεγα ψυχικά και διανοητικά πολύπλοκο και βέβαια εξόχως συγκινητικό, απ’ όποια οπτική γωνία αυτής της σύμπνοιας και συστράτευσης κι αν στέκεται κάποιος, ως μαθητής, ως εκπαιδευτικός, ως γονιός κι ακόμα ως παππούς ή γιαγιά.

Οι εκπαιδευτικοί, οπλισμένοι με τις γνώσεις και την επαγγελματική τους εμπειρία και ευαισθησία θα κληθούν να ανταπεξέλθουν σε ένα δύσκολο κατά κοινή ομολογία έργο, να εφαρμόσουν το πρόγραμμα σπουδών και τις πολλές εκπαιδευτικές αλλαγές, να μεταλαμπαδεύουν γνώσεις και θετικές κοινωνικές και ατομικές συμπεριφορές, να κοινωνικοποιήσουν τα παιδιά και, πάνω από όλα, να τα μάθουν να αγαπούν το σχολείο, να πειθαρχούν συλλογικά και ατομικά και να σέβονται τους δασκάλους, τους γονείς, τους άλλους, να σέβονται και να αγαπούν τον τόπο τους, να αγαπούν τη δημοκρατία και το δίκιο, και τέλος να μπορούν να προσαρμοστούν και να διαχειριστούν έναν ολοένα πιο σύνθετο, δύσκολο, δαιδαλώδη, απαιτητικό κι ενίοτε επιθετικό κόσμο.

Ταυτόχρονα οι γονείς, με την όποια αγωνία για την προσαρμογή και την πρόοδο των παιδιών τους, λίγο αγχωμένοι, συναισθηματικά φορτισμένοι και βέβαια γεμάτοι ελπίδες και προσδοκίες από το σχολείο, βλέπουν και αισθάνονται τα παιδιά τους να μεγαλώνουν καμαρώνοντας. Δίνουν και αυτοί τον αγώνα τους σε μια σύγχρονη κοινωνία που δεν είναι ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη.

Και τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια καλούνται μετά από την καλοκαιρινή ξεκούραση να οργανώσουν τις δυνάμεις τους,  αφιερώνοντας τον περισσότερο χρόνο τους στη μάθηση, στη μελέτη και στη σχολική ζωή, αναπτύσσοντας σχέσεις μέσα στη τάξη και στο παιχνίδι της αυλής κι, εν τέλει, στην οργάνωση  του εαυτού και της ζωής τους.

Εδώ βέβαια χρειάζεται μια ιδιαίτερη εμφατική αναφορά στα παιδιά μας που έρχονται να φοιτήσουν για πρώτη φορά στα σχολεία μας. Τα παιδιά με το μικρό κορμί και τις μεγάλες τσάντες, με τα καινούρια τετράδια, τα μολύβια και τις γόμες, που καλούνται σήμερα να ξεκινήσουν αυτή τη νευραλγική καμπή στη ζωή τους, ενίοτε χωρίς να το γνωρίζουν, ενίοτε λίγο φοβισμένα αλλά γεμάτα προσδοκία για όλα αυτά που έχουν να πάρουν και να δώσουν από την μαθησιακή και κοινωνική ζωή που προφέρει απλόχερα το σχολείο.

Ναι το σχολείο αλλάζει, αλλάζει συνεχώς και ραγδαία γιατί αλλάζει και η κοινωνία μας, αλλάζουν και οι απαιτήσεις και οι ρυθμοί της κοινωνίας μας. Αλλάζουν οι γνωστικές και κοινωνικές απαιτήσεις, αλλάζουν τα μέσα επικοινωνίας, της μάθησης και της εκπαιδευτικής κουλτούρας, αλλάζουν οι ανθρώπινες σχέσεις, αλλάζει αυτό καθαυτό το σχολείο, επιδιώκοντας το καλύτερο. Και πέρα από όσα λέγονται το σχολείο, ο γονικός και εκπαιδευτικός ρόλος ποτέ και σε καμία εποχή δεν ήταν εύκολος ούτε για τους μαθητές, ούτε για τους εκπαιδευτικούς, ούτε για τους γονείς. Πάντα υπήρχαν προβλήματα, διαφορετικά μεν ανά εποχή, αλλά προβλήματα.

Έχοντας όλα τα παραπάνω υπόψη μου, από τη δική μας πλευρά, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η διοίκηση και τα στελέχη της εκπαίδευσης κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα σχολεία μας να ανοίξουν έτοιμα και προετοιμασμένα για να δεχτούν τους μαθητές μας και τους γονείς αλλά και να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε με τη συνεργασία όλων μας όποιο πρόβλημα προκύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και νομίζουμε ότι σε μεγάλο βαθμό τα έχουμε καταφέρει για να είναι το σχολείο όχι μόνο ο γνωστικός και κοινωνικός θύλακας κάθε μικρής ή μεγάλης κοινωνίας αλλά και για να αποτελέσει για όλους μας ένα θερμό, υγιή και δελεαστικό τόπο ανέλιξης και προόδου, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για όλη της κοινότητα της εκπαίδευσης.

Δεχτείτε λοιπόν από την πλευρά μου κι εκ μέρους όλης της εκπαιδευτικής διοίκησης του νομού μας, τις θερμότερές ευχές μας  για την νέα σχολική χρονιά ευελπιστώντας ότι θα σας έχουμε συμπαραστάτες, συνεργάτες και αρωγούς στην προσπάθεια αυτή για το καλό των παιδιών μας και του τόπου μας.

Καλό ξεκίνημα, καλή σχολική χρονιά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *