«Έφυγε» από την ζωή ο Σπύρος Γαληνός | Οι ανακοινώσεις και το ψήφισμα του Δήμου Μυτιλήνης

Έφυγε σήμερα το μεσημέρι από τη ζωή ο πρώην δήμαρχος Λέσβου και Βουλευτής Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, σε ηλικία 70 ετών ο οποίος τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τα οποία τις τελευταίες μέρες επιδεινώθηκαν με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του.

Ποιός ήταν ο Σπύρος Γαληνός ?

Ο Σπύρος Γαληνός γεννήθηκε στην Αθήνα το Μάρτιο του 1952 και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη. Ανέπτυξε αθλητική δραστηριότητα ως κολυμβητής και ως παίκτης του πόλο στο Ναυτικό Όμιλο Μυτιλήνης (ΝΟΜ). Διετέλεσε προπονητής, μέλος του ΔΣ και Πρόεδρος του ΝΟΜ. Το 1990, το 1994 και το 1998 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Μυτιλήνης. Το 2002 εξελέγη Νομαρχιακός Σύμβουλος αναλαμβάνοντας καθήκοντα Αντινομάρχη για το Νομό Λέσβου.

 Το 2009 εξελέγη βουλευτής Λέσβου, Λήμνου και Αϊ-Στράτη, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Στη Βουλή εκπροσώπησε τη Λέσβο δίνοντας φωνή και δύναμη στον απλό πολίτη. Μέσα σε δυόμιση χρόνια θητείας εργάστηκε εντατικά για την προώθηση ζωτικών θεμάτων του νομού Λέσβου. Πρώτος αποποιήθηκε τα βουλευτικά προνόμια και τη βουλευτική ασυλία ενώ η παρουσία του στο Κοινοβούλιο ήταν έντονη και ασυμβίβαστη.

Τον Ιούνιο 2013 εξελέγη Γενικός Γραμματέας των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του για τη Δημαρχία του Δήμου Λέσβου, παραιτείται της θέσης στην οποία βρίσκεται, με σκοπό να αφοσιωθεί αποκλειστικά στο νησί. Τον Μάιο του 2014 εκλέχθηκε Δήμαρχος Λέσβου. Τον Οκτώβρη του 2014 εξελέγη πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Βόρειου Αιγαίου.

Ο Σπύρος Γαληνός, είναι γιος του ήρωα της Εθνικής Αντίστασης και επί σειρά ετών βουλευτή νομού Λέσβου Μίμη Γαληνού. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γαλετάκη και έχουν δύο γιούς. 

Η ανάρτηση του γιου του Μίμη Γαληνού:

Σήμερα έφυγες από κοντά μας , μπαμπά και καλύτερε μου φίλε. Μετά από μια άνιση μάχη τα τελευταία 5 χρόνια, αποφάσισες να ξεκουραστείς. Είμαστε περήφανοι για σένα και η παρακαταθήκη που αφήνεις πίσω σου μεγάλη. Καλό παράδεισο. Θα μας λείψεις

 • Ανακοίνωση της Περιφερειακής Αρχής

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης και η Περιφερειακή Αρχή εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη τους γιά τον χαμό του Σπύρου Γαληνού.

Ο εκλιπών υπήρξε μια πολύ σημαντική προσωπικότητα της πολιτικής και αθλητικής ζωής του τόπου. Από σήμερα η Λέσβος και το Βόρειο Αιγαίο είναι φτωχότερα.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Καλό ταξίδι φίλε Σπύρο…

 • Από τον Δήμο Μυτιλήνης:

O Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή πληροφορήθηκαν μόλις τώρα τον θάνατο του Σπύρου Γαληνού, γεγονός που μας γέμισε πίκρα και θλίψη, για τον φίλο, τον συνάδελφο, τον αγωνιστή που αφιέρωσε όλη του την ζωή υπηρετώντας τον πολίτη και τον τόπο, δεσμεύοντας όλους εμάς, τιμώντας την μνήμη του, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για όλα τα μεγάλα και τα σπουδαία που πάλεψε σε όλη του την ζωή.

Σε ευχαριστούμε Σπύρο για την παρακαταθήκη αρχών και αξιών που μας άφησες.

Καλό σου ταξίδι.

 O Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ανακοινώνουν ότι απέχουν από τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Μυτιλήνης, ως απλή ένδειξη σεβασμού στο βαρύ πένθος από τον θάνατο του μεγάλου εκλιπόντος Σπύρου Γαληνού.

 • Από τον Δήμος Δυτικής Λέσβου

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου δυτικής Λέσβου, στην αγγελία του θανάτου του τέως Δημάρχου Λέσβου Σπυρίδωνα Γαληνού συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση στις 23 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 18.00 και αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

 1. Να εκφράσει τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του τέως Δημάρχου, καλού οικογενειάρχη και εξαιρετικού ανθρώπου Σπυρίδωνα Γαληνού.
 2.  Να παραστεί ο Δήμαρχος και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην κηδεία του.
 3. Να γίνει η κηδεία με δαπάνη του Δήμου Δυτικής Λέσβου, ως νεοσύστατος Δήμος που προήλθε από τον ενιαίο Δήμο Λέσβου και τιμές εν ενεργεία Δημάρχου ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του.
 4. Να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα Δημοτικά Καταστήματα.
 5. Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του, στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
 6. Nα κατατεθεί στεφάνι από το Δήμαρχο και το Δημοτικό συμβούλιο.
 7. Να εκφράσει τη βαθύτατη θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

 •  Από την Αναστασία Αντωνέλλη – Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου (και Αντιδήμαρχος επί Δημαρχίας Σπύρου Γαληνού)

Έφυγε μα δεν έφυγε..Οι ήρωες ζούν για πάντα στην καρδιά μας. Ο Σπυρος Γαληνός μοναδικός κυβερνητικός βουλευτής που καταψήφισε το μνημόνιο με τον πατριωτισμό και την πλέρια αγάπη του στον Άνθρωπο ανεξαρτήτως χρώματος ή φυλής , μας έδωσε Ελπίδα σε μια σκοτεινή εποχή και απέδειξε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να γεννά ήρωες. Τυχερή που τον γνώρισα, Τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί Του. Τυχερός ο ίδιος που απόλαυσε τόση αγάπη απο την οικογένεια του και απ όλους όσους τον αγαπήσαμε. Κουράγιο σε όλη την οικογένεια του

Καλό παράδεισο Σπύρο ΜΑΣ, αγαπημένε, εξοχότατε όπως μου άρεσε να σε αποκαλώ πειράζοντας, μιας και η ευγένεια και το ήθος σου ήταν μιας άλλης εποχής Και: ακόμα κι αν φύγεις στην άκρη του κόσμου, θα είσαι πάντα δικός μας, θα είμαστε πάντα μαζί γιατί θα είναι η ψυχή μας το τραγούδι της ερήμου που θα σ ακολουθεί.

 • Κώστας Αστυρακάκης (Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μυτιλήνης – πρώην Αντιδήμαρχος Λέσβου , συνεργάτης Σπύρου Γαληνού) 

Θλίψη και οδύνη από το θάνατο του αγαπημένου φίλου και συνεργάτη (αφού για πέντε περίπου χρόνια ήμουν Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Αρχής που ηγείτο) Σπύρου Γαληνού. Τελικά αυτό που ενώνει τους ανθρώπους και δίνει στη σχέση τους αγάπη και αλληλοεκτίμηση είναι η ανθρωπιά και η δυνατότητά τους να συνεργάζονται – ας ανήκουν και σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες-. Ο Σπύρος ήταν άνθρωπος πάνω απ’ όλα, ευαίσθητος, πράος αλλά και σώφρον , νηφάλιος και ψύχραιμος όταν χρειάστηκε -εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης- να κρατήσει τον τόπο όρθιο με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις. Δεν κρύφτηκε ποτέ. Ήταν παρόν σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις που πέρασε ο τόπος και έδινε λύσεις, όταν ακόμα και ο κρατικός μηχανισμός αδυνατούσε να ανταπεξέλθει.

Το νησί ήταν τυχερό που αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη περίοδο είχε Δήμαρχο τον Σπύρο Γαληνό. Με την αλληλεγγύη, την αποτελεσματικότητά του και τη διεκδίκηση λύσεων, διαφήμισε το νησί στην παγκόσμια ελίτ και στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Παράλληλα, δρομολόγησε σημαντικά έργα για το νησί. Μιλώντας πριν από λίγο με κορυφαίο στέλεχος της σημερινής Δημοτικής Αρχής για τη στάση που θα κρατήσουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο, ειπώθηκε από τη μεριά του – και συμφώνησα απόλυτα- να ονομαστεί και το κολυμβητήριο «ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ» αφού εκτός από την ευεργετική για τον τόπο πορεία του στα κοινά, στα νιάτα του διέπρεψε ως αθλητής του πόλο αλλά και προπονητής. Το κολυμβητήριο εξάλλου είναι ένα από τα έργα που εκείνος έχει δρομολογήσει.

Στα παιδιά του Μίμη και Νίκο, στην Ελεάνα τη σύζυγό του, στην Αγγέλα και σε όλους τους οικείους του τα συλλυπητήρια της οικογένειάς μου. Να τον θυμόμαστε όλοι πάντα με αγάπη.

 • Δήλωση Παναγιώτη Χριστόφα – Περιφερειακός Σύμβουλος / Υποψήφιος Δήμαρχος Μυτιλήνης 

Με λύπη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Σπύρου Γαληνού.

Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό ως έναν άνθρωπο που μέσα από γενναίες μάχες, που έδινε μέχρι και την τελευταία στιγμή, πρόσφερε στον τόπο μας και έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του σε αυτόν.

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Καλό ταξίδι Δήμαρχε!

 • ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής (Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου)

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του πρώην Βουλευτή και Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, που έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ο Σπύρος Γαληνός υπηρέτησε το νησί μας, σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς, κερδίζοντας παρά τις όποιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές τον σεβασμό κάθε πολίτη.

Απόφαση Δήμου Μυτιλήνης

ΑΠΟΦΑΣΗ 366/23-12-2022 ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

 Ψήφισμα για το άγγελμα του θανάτου του πρώην Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού

Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα συντάσσει το παρακάτω ψήφισμα:

«Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης εκφράζει τη βαθιά του θλίψη στο άγγελμα του θανάτου του πρώην Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, και αποδίδοντας τη δέουσα τιμή στον άνθρωπο που διακρίθηκε μέσα από τις θέσεις που κατείχε στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχοντας γνώμονα το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον, εγκρίνει:

1. Να κυματίσει μεσίστια η σημαία στο Δημαρχείο Μυτιλήνης

2. Να παραστεί ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία

3. Να κατατεθεί στεφάνι από το Δήμαρχο Μυτιλήνης

4. Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

5. Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος

6. Να γίνει η κηδεία με δαπάνη του Δήμου Μυτιλήνης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *