Βιομηχανικό μουσείο στο Αϊβαλί εγκαινιάστηκε  παρουσία αυτοδιοικητικών από το Βόρειο Αιγαίο

Ένα βιομηχανικό μουσείο με τεράστια ιστορική αξία για την οικονομική παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή μέχρι το 1922, εγκαινιάστηκε το Σάββατο στο Αϊβαλί. Το βιομηχανικό συγκρότημα του 19ου αιώνα  αναστηλώθηκε από τον επιχειρηματικό όμιλο του Τούρκου μεγιστάνα Ραχμί Κοτς και λειτουργεί πλέον ως μουσείο μηχανών.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου αλλά και του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα  archaiologia.gr «Το βιομηχανικό συγκρότημα που περιλαμβάνει το ελαιοτριβείο και το σαπωνοποιείο του Γεωργαλά και τον αλευρόμυλο του Αθανασιάδη χτίστηκε μετά το 1870 βόρεια του Γυμνασίου της πόλης –διάδοχο της ιστορικής Ακαδημίας Κυδωνιών– στην έκταση ανάμεσα στο λεγόμενο Πλατύ Σοκάκι και την παραλία. Ο χώρος χρησιμοποιούταν και πριν για επαγγελματικές δραστηριότητες ιδιαίτερα μετά την πρώτη καταστροφή της πόλης το 1821, αλλά μετά το 1870 εξελίχθηκε σε ένα πραγματικό Μικρασιατικό «Μάντσεστερ». Εκεί σύμφωνα με τον ερευνητή της ιστορίας της πόλης , τον αείμνηστο Δημητρό Ψαρρό, ιδρύθηκαν τα πιο σύγχρονα εργοστάσια του οικισμού. Ατμοκίνητα ελαιοτριβεία, σαπωνοποιεία, αλευρόμυλοι και βυρσοδεψεία. «Οι ψηλές καμινάδες τους», γράφει ο Δημητρός Ψαρρός, «που φαινόταν από μακριά, διαλαλούσαν την ορμή της βιομηχανικής ανάπτυξης του τόπου. Καθώς όλες αυτές οι επιχειρήσεις ήταν οικογενειακές, μαζί με τα εργοστάσια χτίζονταν εκεί και τα γραφεία αλλά και τα καινούργια σπίτια των βιομηχάνων. Αναφέρονται εδώ εκτός από την οικογένεια Χατζηαθανασίου ή Αθανασιάδη (μετέπειτα εκδοτών των Αθηναϊκών εφημερίδων “Απογευματινή” και “Βραδυνή”) τα ονόματα των οικογενειών Γεωργαλά, Γούτα (Ιταλικό προξενείο), Γονατά (Ρώσικο Προξενείο), Οικονομίδη, Καλντή, Δημίδη και άλλων».

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, είχε συνάντηση  με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίον συζήτησαν για το Βόρειο Αιγαίο με έμφαση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια στα νησιά το καλοκαίρι προσελκύοντας Έλληνες αλλά και Τούρκους επισκέπτες. Νωρίτερα  ο Περιφερειάρχης επισκέφτηκε το Δημαρχείο και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Αϊβαλί, ενώ στην συνέχεια μετέβη στο Επιμελητήριο και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου.

Προσκεκλημένος της οικογένειας Κοτς, στα εγκαίνια του νέου Μουσείου του Ιδρύματος του Ραχμί Κοτς, και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος ο οποίος είχε συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ο Ταξιάρχης Βέρρος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη το διάστημα 10-11 Μαΐου στα απέναντι τουρκικά παράλια πραγματοποιώντας παράλληλα επαφές με φορείς και προσωπικότητες του Αϊβαλί και του Αδραμυτίου για την επαναλειτουργία της Πύλης Εισόδου της Πέτρας, με τους οποίους συζήτησε και για τη έναρξη, πολύ σύντομα, του δρομολογίου Γκιουρέ-Πέτρα.

Πηγή:ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *