Κάηκε τα ξημερώματα ολοσχερώς η ιστορική Λέσχη Αρίσβης στην Καλλονή – Στάχτη το πολύτιμο αρχείο της

Στις φλόγες τυλίχθηκε τα ξημερώματα το ιστορικό κτίριο του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής «Λέσχη Αρίσβη» κάνοντας στάχτη σπάνια βιβλία, πίνακες, χειρόγραφα που μαρτυρούν την ιστορία του τόπου.

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και γρήγορα επεκτάθηκε στη σκεπή και παρά την άμεση κλήση της πυροσβεστικής, η οποία προχώρησε στην κατάσβεση με πέντε (5) οχήματα και 12 πυροσβέστες, η πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς τον πάνω όροφο του κτιρίου και μαζί το ιστορικό αρχείο.

Ένα μικρό μέρος του αρχείου, κυρίως χειρόγραφα, είχε ψηφιοποιηθεί στο πρόγραμμα ψηφιοποίησης κοινοτήτων που υλοποιεί ο Δήμος Δυτικής Λέσβου. Το μεγαλύτερο όμως μέρος του αρχείου καταστράφηκε

Ο επί πολλά έτη Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και σημερινό μέλος του Δ.Σ,  Άρης Ελευθερίου σε ανάρτησή στα κοινωνικά δίκτυα του αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής.

«Αποφράδα η νύκτα της 15ης προς 16η Μαΐου 2024. Το ιστορικό κτίριο του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής ΛΕΣΧΗ ΑΡΙΣΒΗ, τυλίχθηκε στις φλόγες και κάηκε ολοσχερώς. Μαζί με το κτίριο και το σύνολο του εξοπλισμού, έγιναν στάχτη οι 6,5 χιλιάδες τόμοι σπάνιων βιβλίων, πολλοί των οποίων ήταν εκδόσεων από των αρχών του 1700, τα χιλιάδες χειρόγραφα και οι πάπυροι, με καταγεγραμμένη την ιστορία κυρίως της Καλλονής, αλλά και της Λέσβου και της νεότερης Ελλάδας, κάηκαν σημαντικοί πίνακες, σύμβολα, πρωτότυπα καταστατικού ίδρυσης του σωματείου και χειρόγραφα από το έτος 1905. Κάηκε εν ολίγοις η καταγεγραμμένη ιστορία του τόπου μας. Κάηκε το ιστορικό κτίριο που φιλοξένησε πνευματικά έργα , διαλέξεις, παρουσιάσεις και εργασίες ανθρώπων του πνεύματος, των τεχνών της επιστήμης, ομιλίες πολιτικών ηγετών, πρωθυπουργών, στρατιωτικών των ταραγμένων εποχών του τόπου μας, θρησκευτικών ηγετών, και απλών ανθρώπων της περιοχής. Ευχαριστώ εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, τις δυνάμεις της πυροσβεστική, της αστυνομίας και της πολιτικής προστασίας του Δήμου μας για τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς, που έφθασαν σε σημείο αυτοθυσίας. Τα αίτια της πυρκαγιάς θα διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές. Οι αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου, ήταν κλειστές από των αρχών Απριλίου και επρόκειτο να ξαναλειτουργήσουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο, όπως γίνεται τα τελευταία 50 χρόνια. Το Πνευματικό Κέντρο φιλοξενούσε στις αίθουσες του τα γραφεία της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου, καθώς και τον σύλλογο σκακιστών».

Πηγή:ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *